Tips & Tricks

Verzorging van de hond
bijtende hond trimmen

Toen onze Mop een mopje was ...

Mopje en zijn baasje komen binnen. Mopje is een uit de kluiten gewassen shih tzu van 4 jaar. Omdat ze voor het eerst naar mijn trimsalon komen vul ik eerst de klantenkaart in. Daarna vraag ik of Mopje op de trimtafel gezet kan worden. Het baasje reageert een beetje zenuwachtig. Nadat ik mijn vraag herhaal pakt het baasje enigszins schoorvoetend Mopje op en zet hij hem op de trimtafel.

Zodra Mopje op de trimtafel staat pakt het baasje een tekentang uit zijn zak en vraagt hij: ‘wil je mij even helpen? Mopje wil niet dat ik de teek van zijn borst haal’. ‘Natuurlijk’. Ik pak het hoofd van Mopje stevig vast. Nadat de teek door de wc is gespoeld bespreek ik de wensen van het baasje. Hij wil het haar van het lijf, de poten en de kop kort en het haar aan de oren moet lang blijven.

Ik pak een oor en zie dat de haren op het oor, achter het oor en aan de randen van het oor compleet zijn vervilt. Ik kijk het baasje aan en zeg: ‘Ik geloof niet dat ik de haren aan zijn oren lang kan houden’. ‘Ik snap het, maar ik mag van Mopje zijn oren niet kammen’. Het baasje aait Mopje nog eens over zijn kop. ‘Bijt Mopje als u zijn oren wil kammen?’ ‘Nee, Mopje bijt niet echt. Hij wil wel bijten, maar je voelt alleen zijn tanden over de bovenkant van je hand glijden. Echt bijten doet hij niet’. Ik kijk het baasje verbaasd aan en spreek af dat ik bel zodra Mopje klaar is.

Ik begin aan mijn werk. Alles verloopt vlotjes totdat ik een voorpoot vastpak. De houding van Mopje verandert. Zijn ogen worden groter en hij kijkt mij strak aan. Ik ben vastberaden om me niet door Mopje te laten intimideren dus ik werk gewoon door. Ineens voel ik zijn tanden niet 1x maar 3 x over de bovenkant van mijn hand glijden. Ik zet zijn voorpoot neer, zeg niets en pak de grootste muilkorf die ik bezit. Ik loop naar Mopje en zet de muilkorf onderstboven over zijn hele hoofd. Ik pak zijn voorpoot weer op en ga verder waar ik ben gebleven.

Mopje geeft niet op. Mopje wordt woest en begint nu ook hard te grommen. Ik leg mijn gereedschap neer en kijk Mopje aan. Als Mopje 10 jaar wordt moet ik dit gevecht 6 jaar lang elke 3 maanden voeren. Wil ik dat?

Ik sta op van mijn trimkruk pak mijn telefoon en bel het baasje. ‘Je kunt Mopje ophalen. Hij probeert mij te bijten en honden die mij proberen te bijten trim ik niet’. Drie kwartier later loopt het baasje met een half getrimd Mopje mijn trimsalon uit. Ik wens ze een fijne dag toe.

Bijt uw hond regelmatig mensen? Dan bent u bij mij niet aan het juiste adres. Ik wil op een ontspannen manier bezig zijn met het trimmen van een hond. Ik wil een mooi hondje afleveren. Daar krijg ik positieve energie van. Daar doe ik het voor. ~ Dank voor uw begrip.

Geschreven door Erika van Koningsveld
trimsalon den haag rijswijk
Erika van Koningsveld helpt hondenbezitters graag met tips voor een ultieme verzorging van de hondenvacht. Trimsalon van Koningsveld ligt op de grens van Den Haag en Rijswijk. U kunt hier ook terecht voor advies als u zelf uw hond de beste verzorging wilt bieden.